Мозъчната дейност и финансите

Наскоро проведено проучване от невролози, психиатри и когнитивни психолози, потвърди теорията на Фройд, че някои психически разстройства, като например фобиите, са следствие на подсъзнателен конфликт. Чрез серия от сеанси, учените извели ключови думи за всеки от своите пациенти. После подали тези думи към мозъка на пациентите и отчитали резултатите от мозъчната дейност. Оказало се, че мозъкът реагира на подсъзнателно ниво само на подсъзнателно въведени стимули, защото само тогава смята думите за релевантни спрямо скрития конфликт.Мозъчната активност била много слаба при подаване на същите стимули, но на съзнателно ниво. С други думи, всеки проблем трябва да се атакува с правилния инструмент.

В практиката на финансите има едно правило – финансирай краткотрайни активи с краткосрочни заеми и дълготрайни активи с дългосрочни заеми. Правилният инструмент тук е много важен, защото погрешно решение може да доведе до финансов колапс на организацията.

Финансите били скучна материя, а? Може и да е така, но само ако се поднасят по скучен начин. А ние в „Адам Смит“ можем да направим разликата!

На снимката – увеличено изображение на неврони.

Posted in