Водораслите – бизнесът на жените в Занзибар

Водораслите са новата суперхрана, често те се използват като основна съставка в козметика, лекарства и пасти за зъби. Със събирането на водорасли на остров Паже, Занзибар основно се занимават жени. Те посрещат изгрева на слънцето в океана, като правят конструкции от въжета и дървени колове, на които захващат малки водорасли и след около шест седмици събират реколта десетократно по-голяма от „засадената“. Част от тези водорасли местните използват за храна, но повечето изсушават и продават. Отглеждането на водорасли в този район е започнало през 1990 година и според местните мъже е несигурна и несериозна работа, затова те предпочели да продължат да се занимават с риболов и туризъм.

Работата във фермите за водорасли променила живота на местните жени. Преди те можели да напускат домовете си само в случай на сватба или погребение. Тази изолация личи дори и в архитектурата на домовете – каменни пейки по външните стени на къщата – което позволява на мъжете да посрещат гости, като същевременно пазят съпругите си от чужди погледи. Голяма част от мъжете не одобрявали идеята съпругите им да работят, но след като установили какъв доход осигуряват за семейството си, постепенно променили мнението си.

Жените, работещи във фермите за водорасли започнали да пазаруват сами, да пътуват с автобус, да купуват мебели и да плащат за ремонт на домовете си. А, една от тях дори има собствен магазин, в който продава козметика и храни от водорасли. Благодарение на печалбата от фермите за водорасли семейството живее в нова къща, разполагат с по-голяма рибарска лодка и синовете им имат скутер.

Оригинална публикация и снимки: https://www.bbc.com/news/stories-44688104

 

 

Posted in